OVK Besiktning: En Väsentlig Kontroll för Varje Fastighet

09 september 2024 Lotta Alberius

editorial

OVK besiktning en typ av inspektion som är lagstadgad i Sverige. Syftet med OVK är att säkerställa att byggnaders ventilationssystem fungerar korrekt och att inomhusmiljön är hälsosam och säker för dess användare. Genomförandet av OVK besiktningar är inte bara en fråga om laglydnad utan även ett ansvar mot de människor som lever och arbetar inom fastigheternas väggar. I följande artikel kommer vi att djupdyka i vad OVK besiktning innebär, varför det är så viktigt, och hur processen går till.

Vad är OVK och Varför är det Viktigt?

OVK, eller Obligatorisk Ventilationskontroll, är en statligt reglerad kontroll som måste genomföras regelbundet i alla typer av byggnader. Kontrollen syftar till att upptäcka eventuella brister i ventilationssystemet som kan påverka både inomhusmiljö och människors hälsa. Regelbunden OVK besiktning är särskilt viktig för att förebygga problem som dålig luftkvalitet, mögel och andra luftburet relaterade hälsorisker. Dessutom kan en väl fungerande ventilation bidra till energieffektivisering och lägre elräkningar, vilket gör OVK både en miljömässig och ekonomisk prioritering för fastighetsägare.

Enligt svensk lag måste OVK genomföras av en certifierad besiktningsman. Frekvensen på inspektionerna kan variera beroende på fastighetstyp, men i allmänhet ska de genomföras vart tredje år för flerbostadshus och allmänna lokaler, och vart sjätte år för småhus.

Gångna Besiktningsprocessen

Ett OVK-besök inleds med en noggrann genomgång av ventilationssystemet där besiktningsmannen kontrollerar att allt fungerar som det ska. Inspektionen inkluderar kontroll av bland annat flöden, filter, renlighet, och att aggregaten är rätt inställda. Under besiktningen mäter man även luftflöden i olika delar av fastigheten för att säkerställa att de uppfyller de fastställda normerna.

Besiktningsmannen kommer också att titta på fastighetens underhållsplan för att se till att föreskrivna åtgärder verkligen utförs. Efter avslutad besiktning sammanställs en protokoll som beskriver systemets skick, eventuella anmärkningar och rekommendationer för förbättringar. Om allt är godkänt erhåller fastigheten ett OVK-intyg, annars måste brister åtgärdas och en ny kontroll ska bokas in.

ovk besiktning

Fördelar med Regelbunden OVK Besiktning

Att bibehålla en god inomhusmiljö är av högsta vikt för människors välbefinnande. Regelbunden genomförande av OVK besiktningar innebär inte bara att man upprätthåller lagkrav utan även att man aktivt arbetar för att skapa en hälsosam och trivsam arbets- och levnadsmiljö. Detta kan leda till lägre frånvaro bland anställda, ökad produktivitet, samt en allmän känsla av välbefinnande för de som bor i fastigheten.

Vidare kan en välfungerande ventilation bidra till att energiförbrukningen minskar, eftersom systemet inte behöver arbeta lika hårt för att upprätthålla optimala förhållanden. Detta är inte bara bra för miljön utan även för fastighetsägarens plånbok. Om en byggnad har en energieffektiv ventilation kan detta i sin tur öka fastighetens värde och attraktivitet på marknaden.

Välja Rätt Partner för Din OVK Besiktning

Det råder ingen tvekan om att välja rätt företag för att utföra din OVK besiktning är en viktig beslut. Du vill ha en pålitlig partner med kvalificerade och certifierade besiktningsmän som kan garantera att jobbet blir gjort korrekt och i enlighet med gällande bestämmelser. Riktig Ventilationskontroll, RIJAB, är en sådan partner. Med ett erfaret team och en stark förståelse för vikten av en kvalitativ inomhusmiljö kan RIJAB erbjuda den trygghet och expertis som krävs för att säkerställa att din fastighet inte bara klarar sig genom OVK besiktningen utan även underhåller en hög standard i många år framöver.

Besök RIJAB för att boka din OVK besiktning och ta det första steget mot en bättre inomhusmiljö idag. Med deras hjälp kan du säkerställa att ditt ventilationssystem uppfyller alla krav, och att du tillhandahåller en sund och säker miljö för alla som använder din fastighet.

Fler nyheter